Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rödbets- och hallonglass med rulltårta och frusen chokladkräm

 
Skriv ut

Lyckade smakkombinationer blir en vacker och god dessert!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Glass: Koka upp mjölk och grädde i en rostfri kastrull. Vispa äggulor och socker luftigt. Häll den varma gräddblandningen över och häll tillbaka allt i kastrullen och rör om.
  2. Värm blandningen till 85 grader eller tills den börjar tjockna under kraftig vispning. Ta av kastrullen från värmen, det får inte koka. Häll upp massan i en bunke och kyl ner.
  3. Skala och skölj rödbetorna noggrant. Skär dem i 2-3 cm stora bitar och varva med hallonen i en råsaftcentrifug. Spara gärna några späda rödbetsblad till garnering- lägg dem i kallt vatten.
  4. Sila glassmassan, blanda i rödbets- och hallonjuicen (spara 4 msk av juicen till rulltårtan och såsen) och kör det i en glassmaskin. Ställ in glassen i frysen 1-2 timmar.
  5. Rulltårta: Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker till ett pösigt skum. Tillsätt mjölken. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ner det i smeten.
  6. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt ca 30x40 cm. Bred ut smeten och grädda längst ner i ugnen i 3-4 minuter. Strö ett bakplåtspapper med socker. Vänd upp kakan på sockret. Låt svalna ett par minuter.
  7. Lossa sedan det översta papperet men lägg tillbaka det på kakan tills den kallnat helt, annars är det lätt att kakan torkar och spricker. Lägg gärna på en fuktig kökshandduk så håller sig kakan mjuk. Skär bort kanterna.
  8. Fyllning: Vispa ihop alla ingredienser.
  9. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop den på längden. Skär rullen i två bitar och linda in dem i plastfolie. Lägg in rullarna i frysen.
  10. Frusen chokladkräm: Hacka chokladen, smält den, smöret och honungen över ett vattenbad. Separera gulan och vitan. Vispa upp äggvitan. Lyft bort bunken från vattenbadet och vispa i äggulan i smeten. Vänd i den uppvispade äggvitan.
  11. Fyll i krämen i en engångsspritspåse och fyll upp silikonformar, ca 3 cm i diameter. Det går även bra att frysa in krämen i en folieform med bakplåtspapper i botten och skära upp i bitar. Ställ in krämen i frysen i minst 5 timmar.
  12. Garnering: Blanda ihop juicen och florsockret till en sås.
  13. Servering: Skär upp rulltårtan i centimetertjocka skivor och lägg dem på tallrikar. Lägg på chokladkrämen och rödbets- och hallonglass. Droppa på lite av rödbets- och hallonsåsen och lägg på hallon och strö över lite flisad eller hackad choklad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.