Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rutig söndagsstek

 
  • Serverar: 6-7 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Det kan vara svårt att hitta en fin skinkstek med svål i affärernas köttdiskar. Jag var runt i tre av de största mataffärerna i Västervik men inte i någon fanns det jag sökte, alltså en helt vanlig fläskstek från skinkan som hade svålen kvar. Så det var bara att försöka hitta ett annat alternativ. Men så var vi förbi Netto på Folkparksvägen för att köpa grönsaker, vilken himla tur! I deras kyldisk låg det som jag inte längre trodde fanns, en skinkstek på 1,3 kg och den hade svålen kvar, söndagssteken var räddad! Jag lagade till den på gammaldags vis, först rutades svålen i 2x2 cm stora rutor och kryddades med vitlök, chalottenlök, hackad rosmarin och olivolja. Detta skall gnidas in ordentligt mellan och ovanpå den rutade svålen varefter man saltar och pepprar ordentligt. Det här behöver man till den rutiga fläsksteken.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär rutor i svålen ända ner till köttet men inte ner i köttet för då kan steken bli torr.
  2. Sätt ugnen på 250°.
  3. Skala schalottenlök och vitlök, dela schalottenlöken och hacka ena halvan fint tillsammans med vitlöken. Repa av rosmarin från stjälkarna och hacka det.
  4. Blanda med den hackade löken och olivoljan i en skål. Fördela jämnt över steken, se till att det kommer ner mellan rutorna men var försiktig så att ingen av svålbitarna lossnar, salta och peppra samt smula över lagerbladen. Placera steken på en mindre ugnsplåt eller annat stekfat som smorts med lite olivolja, skala moroten och skär den i bitar, dela den andra halvan av schalottenlöken, skala äpplet och dela det i bitar. Lägg lök, äpple och morot runt steken och ställ in i den varma ugnen ca 15 minuter.
  5. Häll vatten på plåten och sänk värmen till 175°. Stek tills den är färdig, man kan räkna med ca 35 minuter per halvkilo, men det absolut bästa är att sticka in en köttermometer när man närmar sig slutet av stektiden. Den skall visa 80 -82°, varken mer eller mindre! Då har man en saftig och mör skinkstek.
  6. Ta ut plåten ur ugnen och lägg steken på ett annat fat, ställ in fatet i ugnen men ha luckan på glänt, detta gör man för att svålen skall hålla sig knaprig och god fram till serveringen, sänk värmen till max 100°.
  7. Häll i lite mera vatten och sojan i stekskyn och blanda om med en visp så att allt det goda kommer med, sila skyn, skumma bort det mesta av det feta som flyter upp.
  8. Gör en sås på smör, mjöl, grädde och mjölk, låt den sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar men var försiktig med kryddningen, skyn är kraftig i smaken! Häll ner lite av skyn under ständig vispning, använd bara så mycket som behövs för att få en god gräddsås med en vackert brun färg, smaka av flera gånger och tillsätt mera sky om det behövs.
  9. Servera kokt potatis som smörslungats tillsammans med lite hackad persilja, såsen, kokta gröna bönor eller andra kokta grönsaker, äppelmos liksom snabbinlagd färskgurka är också goda tillbehör.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.