Saftiga och goda lussekatter (ca 30 st) eller längder (4 st).
Instruktioner
- Värm mjölken till fingervärme (37 grader).
- Smula sönder jästen i en bunke och häll i lite av mjölken. Rör tills jästen löst sig och häll sedan i resten av mjölken.
- Stöt saffranet riktigt fint tillsammans med strösockret i en mortel och rör ner det i jästblandningen.
- Tillsätt olja, salt, socker och ägg. Blanda till sist ner fullkornsvetemjölet och arbeta degen kraftigt tills den är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter.
- Täck med en handduk och låt degen jäsen till dubbel storlek, ca 40 min.
- Värm ugnen till 200-225 grader.
- Tag upp degen på bakbordet och knåda den smidig.
- Dela den i fyra bitar och baka ut dem till längder (4 st) eller lussekatter ca 30 st (garnera med russin).
- Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och ställ brödet att jäsa med handduk över på dragfri plats, ca 30-40 min.
- Pensla brödet med ägg och strö pärlsocker på längderna.
- Obs! Längderna gräddas i 200 grader ca 15-20 min på nedersta falsen. Lussekatterna gräddas i 225 grader ca 6-10 min på andra eller tredje falsen nerifrån.
- Låt brödet kallna på galler med handduk över. Då stannar saftigheten bäst kvar.
Publicerat den
2 december 2008
Liknande recept
Skriv kommentar