Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saftigt morots och valnötsbröd

 
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 1 timme 45 minuter
Skriv ut

Blanda aldrig vätska med jäst om den är varmare än 37 grader. Då finns risk att jästen dör och brödet kommer aldrig igång med sin jäsning. När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
  2. Smula sönder jästen i en torr och ren bunke. Värm mjölk och juice till max 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätska, sirap, smör, salt och kryddor.
  3. Riv morötterna fint och blanda med vätskan. Tillsätt 10 dl av mjölet och sedan resten lite i taget allteftersom degen går ihop.
  4. Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar.
  5. Runddriv en av dem och lägg den mitten av en plåt med bakplåtspapper. Dela upp den resterande degen i 14 bitar och forma till runda bullar.
  6. Lägg bullarna i en krans runt det stora brödet. Avståndet mellan kransen och mittenbrödet ska vara cirka 1 centimeter. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  7. Baka brödet långt ned i ugnen, cirka 30 minuter tills det fått ordentligt med färg. Låt svalna på brödgaller.
  8. Blanda aldrig vätska med jäst om den är varmare än 37 grader. Då finns risk att jästen dör och brödet kommer aldrig igång med sin jäsning.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.