Skållad säd, lång jästid och öl gör det här brödet speciellt. Det smakar fantastiskt gott med smakrik salami, paprikaskivor och en kall öl att dricka till.
Instruktioner
- Hetta upp lättöl och mjölk tills det nästan kokar. Häll vätskan över det krossade vetet och 1 dl rågsikt, rör om. Tillsätt salt och kryddor. Låt stå och svalna.
- Lös upp jästen i den ljumma smeten med skållat vete och rör ner resten av rågsikten. Knåda degen tills den blir smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek, minst 2 timmar.
- Ta upp degen på ett bakbord. Häll en aning olja på händerna och fukta degen så den blir oljig runt om. Knåda sedan degen smidig och forma till en limpa.
- Sätt ugnen på 175 grader. Doppa och rulla limpan i vetekli. Låt degen jäsa ytterligare 1 timma. Grädda brödet mitt i ugnen cirka 1½ timma.
Publicerat den
27 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar