Skållningen: Koka upp vatten. Mät upp havregryn och smör i en stor bunke, Häll det kokheta vattnet i bunken och rör om. Låt svalna till fingervärme, 37 grader.
Efter skållningen: Smula sönder jästen. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. rör ut jästen i bunken. Tillsätt sali, brödkrydda ,sirap och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Ta upp och knåda degen lätt på mjölat bord. Kavla eller platta ut degen i en långpanna med bakplåtspapper. Skär degen med mjölad kniv i 24 bitar.
Låt jäsa under duk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla rutorna med vatten, strö över havregryn och tryck till dem lite.
Grädda brödet i mitten av ugnen 20-25 minuter. Ta det ur långpannan och låt det svalna på galler under bakduk. Bryt isär rutorna.