Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Småländsk ostkaka på Kajsa Carlssons vis

 
  • Serverar: 6 portioner
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Den ostkaka som säljs av Frödinge Mejeri i dag i butik har samma grundrecept som den ostkaka Kajsa Carlsson lagade i sitt kök åt Frödinge för över 50 år sedan. Kajsa serverar ostkakan ljummen med drottningsylt och grädde! Jag brukar som omväxling servera den med fruktkompott och lättvispad grädde.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ostkorn: Häll vetemjölet i kastrullen och blanda i mjölken lite i taget så att det inte klumpar sig. Sätt kastrullen på plattan (högsta värme) och värm till 38 grader under omrörning. Dra av kastrullen och blanda i det utspädda löpet. Sätt klockan på 35 minuter. Rör så att löpet är ordentligt fördelat. Låt ystmjölken stå under lock resten av tiden. Gör sedan knivtestet på koaglet. Ta en kniv och skär i koaglet och lyft så springan öppnas. Vasslen ska inte släppa från väggarna. Då är det bra. När du ser att vasslen inte släpper, sätt klockan på 10 minuter och börja brytningen med att skära massan i kuber. Rör mycket försiktigt, gärna med den rundade delen av sleven främst. Rör kraftigare efter hand. När ostkornen känns som kesokorn hälls vasslen av med hjälp av ett durkslag.
  2. Äggblandning: Knäck äggen i en skål och vispa lätt. Vispa därefter i de torra ingredienserna. Tillsätt grädden och mandeln. Ostkornen rörs ner i äggblandningen som sedan hälls ner i en kopparform och gräddas i 200 grader i knappt 1 timme. Det går även bra med en aluminiumform (ca 1kg).

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.