Passa på att ta tillvara på de solmogna tomaterna, nu när dom är som bäst.
Instruktioner
- Ugn 225º.
- Tina smördegen. Skär ett litet kryss i toppen på tomaterna. Skålla dem 1/2 minut i kokande vatten och dra av skalet. Halvera dem på längden och gröp ur kärnorna med en liten sked.
- Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Dra kastrullen från plattan.
Tillsätt sherry, vatten och salt. Sänk värmen. Värm försiktigt tills sockret löst sig. Rör i smöret.
Häll sockerlösningen i en ugnssäker form, som är ca 20x30 cm. Lägg i tomathalvorna med den kupade sidan neråt, som små båtar. Baka tomaterna i mitten av ugnen 15 minuter.
- Kavla ut smördegsplattorna till 12x18 cm. Dela varje platta i sex fyrkanter à 6x6 cm. Lägg en smördegsplatta på varje tomathalva. Grädda ytterligare 15 minuter, tills smördegen är vackert gyllenbrun.
- Ta formen ur ugnen, låt stå några minuter. Häll lagen som finns i formen i en kastrull och koka ihop den tills 1/2 dl återstår. Grovriv getosten.
- Vänd försiktigt på bakelserna och lägg upp på serveringsfat. Droppa den reducerade sockerlagen över och strö på osten.
Publicerat den
16 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar