- Serverar: 8-10 portioner
- Tid: 3 timmar
Skriv ut
Från Jill Johnssons kokbok - tar lite tid att göra, men oj vad god den blir!
Instruktioner
- Skala och skär en av lökarna i klyftor. Skala och skär morötterna i grova bitar. Lägg det och anchochilin, lagerblad och vitpepparkorn tillsammans med kycklingen i en stor kastrull, minst 5 liter. Tillsätt salt och vatten så att det täcker. Koka upp och låt sjuda under lock cirka 1 timme, tills kycklingen är klar och ingen röd vätska tränger ur när du skär i den tjockaste delen. Ställ kycklingen att svalna i spadet och ställ sedan in hela grytan i kylen.
- Ta upp kycklingen. Ta upp anchochilin och spara den. Sila av och spara buljongen. Plocka kycklingköttet från benet och dela i mindre bitar.
Skala och finhacka den resterande löken och vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka den färska chilin. Fräs lök, vitlök och chilihacket i olja några minuter tills löken blivit mjuk. Lägg fräset samt anchochilin (utan skaft) i en matberedare. Sila av burktomaterna och lägg i dem. Tillsätt 3 dl av kycklingbuljongen och mixa slätt. Häll det och kycklingköttet i en stor kastrull. Späd med ytterligare buljong, ca 9 dl till önskad konsistens beroende på om du vill ha gryta eller soppa. Hit kan soppan förberedas ett par dagar innan servering.
Hetta upp kycklingkoket. Tillsätt tabasco eller cayennepeppar och pressa i limejuice. Smaka av med salt och peppar och mer hetta från tabasco eller cayenne om du vill.
Dela, kärna ur och skär avocadoköttet i bitar. Servera soppan i skålar och ha avocado, majs, riven ost och koriander som valfria tillbehör.
- Tortillastrips: klipp eller skär bröden i cm-breda strimlor. Hetta upp olja i en vid kastrull eller stekpanna till 180 grader. Fritera remsorna i omgångar så att de blir gyllene och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.
Publicerat den
16 mars 2015
Liknande recept
Skriv kommentar