Typisk smörgåsbordsrätt.
Tänk på att koka upp mjölken först så blir inte omeletten blåsig.
Instruktioner
- Koka upp mjölken, annars blir omeletten blåsig.
Vispa upp äggen lätt. Sätt till salt och den avsvalnade mjölken.
(För att få en extra luftig omelett kan man skilja på gulor och vitor och vispa upp vitorna till hårt skum. Blanda försiktigt med övriga äggsmeten.)
- Häll smeten i en smord, ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter i 200 grader.
- Servera med t.ex. sparrisstuvning:
Fräs mjöl och smör, tillsätt vätska och koka under omrörning ca 5 minuter.
Tillsätt sparris och persilja.
Smaka av med salt, socker och peppar.
- Eller svampstuvning:
Färsk svamp borstas, sköljs och skärs i bitar.
Häll av spadet från svamp i burk.
Lägg svampen i en kastrull och sätt på medellåg värme. Låt det mesta av vätskan koka in. Tillsätt fett och låt svampen steka till det knäpper i den och fettet klarnar, 5-10 minuter.
Strö över mjöl över svampen och rör om. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Koka sedan på svag värme 10-15 minuter. Tillsätt salt, soja och vitpeppar. Smaka av.
Publicerat den
5 februari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Jag gjorde omeletten med kantarellstuvning. Det blev riktigt gott! Min sambo tyckte till och med att den var godare än hans mammas omelett, det är inte illa...
God fortsättning! Tack för receptet på den lena och goda omeletten. Ska den gräddas i 225° eller? Mvh Ros
Jag gjorde denna omelett till påskmiddagen och serverade till köttbullar och prinskorv. Sparrisstuvningen var suveränt god!
Hej! tack för det goda recepten! ;) Vi gjorde en sparrisomelett. Tyckte dock att det belv så mkt stuvning så vi borde ha dubblat omelett receptet. Mvh Frida