Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Cheesecake med saffran

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Spröd pepparkaksbotten, krämig och len saffransfyllning som toppas med en orange/gul saffransgelé. Denna cheesecake blir en höjdare på julfikat!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en kvadratisk form med löstagbar kant, ca 19x19 cm. Spänn åt kanten och klipp bort papperet runt om. Det går även bra med en rund form, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna.
  2. Krossa pepparkakorna till små smulor med en mixer eller i en matberedare. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna. Tryck ut blandningen i formen och låt den vila i frysen i 1 timme.
  3. Fyllning:
  4. Separera äggen i gulor och vitor i varsin skål. Vispa ihop gulorna med sockret tills det blir pösigt. Tillsätt färskosten och rör till en jämn smet. Vispa grädden tillsammans med saffran och vänd ner det i äggsmeten. Vispa äggvitan till skum och vänd försiktigt ner den. Häll smeten ovanpå bottnen och låt den stå i frysen ett par timmar eller tills den har stelnat.
  5. Saffransgelé:
  6. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Koka ihop socker, vatten och saffran i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Krama ur gelatinet och lägg det i den varma sockerlagen. Rör om. Låt gelén svalna lite och häll den sedan på tårtan. Låt tårtan stå i frysen en stund till.
  7. Ta fram cheesecaken en kort stund innan servering. Garnera den eventuellt med minimaränger i olika färger, pepparkakor och saffranssocker.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.