En oslagbar juldessert för den som gillar choklad, glögg och pepparkakor. Moussen går naturligtvis att servera skilt för sig men glöggsåsen tillför lite syrlighet och pepparkakorna krispighet.
Instruktioner
- Chokladmousse: vispa äggulor och socker ordentligt. Vispa grädden lätt. Smält chokladen i vattenbad. Vispa i chokladen tillsammans med lite lättvispad grädde i ägg- och sockerblandningen. Vispa sist ner resten av grädden. För att få chokladmoussen hårdare kan man ha i ett halvt blötlagt gelatinblad som man smälter försiktigt i lite vatten i en kastrull. Häll blandningen i små skålar och låt svalna i kylen.
- Glöggsås: karamellisera sockret i en stekpanna, tillsätt glöggen. Låt blandningen sjuda, tillsätt kanel och vaniljstång (uppskuren på längden). Låt såsen koka tills hälften återstår. Såsen skall sedan kallna. Smaka eventuellt av såsen med lite citronsaft. Vid servering, rippla på glöggsåsen på chokladmoussen och servera med pepparkaksfnös.
- Pepparkaksfnös: smula pepparkakorna, tillsätt farinsocker. Blanda och smula över moussen.
Publicerat den
7 oktober 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
moussen blev god men smakade lite för mycket socker. glöggsåsen lyckades jag inte alls med.. :/ ingen tyckte riktigt smakerna passade men helt ok annars