Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lax- och spenatpaj

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Paj är den perfekta bjudmaten! Den kan förberedas och värmas inför serveringen, den kan också lagas i förväg och frysas in och sedan tina långsamt i kylskåp över natten. Den perfekta bjudmaten.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gör pajdegen. Kavla eller tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diametern. Nagga degen med en gaffel och låt den sedan vila i kylen 15-30 minuter.
  2. För hand: Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
  3. Kavla ur degen och täck eller tryck ut den i en form, cirka 24 cm i diametern. Låt degen vila i kylskåp cirka 15-30 minuter innan den gräddas.
  4. I matberedare: Kör mjölet och kylskåpskallt smör i bitar, i matberedare i 5-6 sekunder tills massan börjar se smulig ut. Tillsätt vattnet och kör i 10-20 sekunder tills degsmulorna börjar gå ihop till en deg. Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i formen mot kanterna. Låt degen vila i kylskåp i 15-30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Tina spenaten och pressa ur vätskan. Fräs lök och i hälften utav smöret. Krydda med salt, svartpeppar och muskot.
  6. Lägg över spenat- och lökblandningen på en tallrik och stek laxen hastigt i resten av smöret. (Rökt lax behöver inte stekas.) Vispa ihop ägg och mjölk.
  7. Förgrädda pajskalen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Lägg sedan i spenat och lax och häll över äggsmeten.
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Klar för att serveras!

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • litemersmak 21 oktober 2011

    har fixat alla småsaker, tagit bort numrering. (klar för att godkännas)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.