- Serverar: 4-6 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Paj är den perfekta bjudmaten! Den kan förberedas och värmas inför serveringen, den kan också lagas i förväg och frysas in och sedan tina långsamt i kylskåp över natten. Den perfekta bjudmaten.
Instruktioner
- Gör pajdegen. Kavla eller tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diametern. Nagga degen med en gaffel och låt den sedan vila i kylen 15-30 minuter.
- För hand:
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i bitar. Finfördela smöret med en gaffel eller med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
- Kavla ur degen och täck eller tryck ut den i en form, cirka 24 cm i diametern. Låt degen vila i kylskåp cirka 15-30 minuter innan den gräddas.
- I matberedare:
Kör mjölet och kylskåpskallt smör i bitar, i matberedare i 5-6 sekunder tills massan börjar se smulig ut. Tillsätt vattnet och kör i 10-20 sekunder tills degsmulorna börjar gå ihop till en deg.
Kavla ut och täck formen med degen eller tryck ut den i formen mot kanterna. Låt degen vila i kylskåp i 15-30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Tina spenaten och pressa ur vätskan. Fräs lök och i hälften utav smöret. Krydda med salt, svartpeppar och muskot.
- Lägg över spenat- och lökblandningen på en tallrik och stek laxen hastigt i resten av smöret. (Rökt lax behöver inte stekas.) Vispa ihop ägg och mjölk.
- Förgrädda pajskalen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Lägg sedan i spenat och lax och häll över äggsmeten.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
Klar för att serveras!
Publicerat den
19 oktober 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
har fixat alla småsaker, tagit bort numrering. (klar för att godkännas)