Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saftiga, goda lussekatter

 
  • Serverar: 40 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Dessa lussekatter har jag bakat 2 gånger denna vecka och jag har fått beröm för dem.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hyvla smöret med osthyvel så kyls det av snabbare eller ta fram smöret i god tid före bakning. (Smält smör kräver mer mjöl och bullarna blir torra.) Häll 2 msk vodka i ett glas och tillsätt saffran. Rör om och låt stå i 30 min. Blötlägg russinen i vatten och sila av efter ca 30 min. (Russin drar åt sig vätska och gör bullarna torra). Värm mjölken fingervarm (37grader).
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt, saffransblandningen och rör tills jästen smält. Tillsätt smöret, mjölken och mjölet. Använd hushållsassistent med degkrok i 15 min eller knåda för hand i 20 min. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 1 timme.
  3. Strö lite mjöl på arbetsbänken. Knåda degen lätt. Tillsätt lite mjöl om den känns allt för kladdig. Rulla ut degbitarna till ca 15-20 cm längd. Rulla in ändarna åt m motsatt håll. Tänk på att rulla in rejält, annars rullar de ut sig under jäsningen. Lägg på bakplåtspapper på plåt och låt jäsa 30 min täckt med kökshandduk.
  4. Efter jäsningen, tryck ned russinen ganska djupt innan de sätts i ugnen. Grädda ca 8 min, beroende på ugn, i mitten av ugnen. När gräddningen är färdig, pensla med uppvispat ägg för att få en fin, blank yta. Lägg på galler med kökshandduk över, för att kallna. Det går även bra att pensla och strö pärlsocker på om man inte vill använda russin. Frys in bullarna så snart de kallnat, så känns de färska även vid senare tillfälle.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.