- Serverar: 24 portioner
- Tid: 1 timme 45 minuter
Skriv ut
Nyttiga morotsbullar eller morotsbröd.
Instruktioner
- Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
- Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
- Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
- Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
- Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Publicerat den
6 december 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Bullarna var goda, men då jag gör limpor av degen, så blir de helt platta under gräddning, varför?
Var ju supergoda, Och jag som inte är nån van bagare lyckades bra med dom..Jag gjorde bullar..
Riktigt goda och mättande bullar!! Jag bytte ut solrosfrön och använde sesamfrön istället, lyckas aldrig hitta solrosfrön i butiken. Finns dom på ett vanligt ica? Men dom blev super i alla fall, tack för ett bra recept!
Goda och mättande nyttiga frukostbullar. Blev dock lite kompakta. Kanske hade i för mycket mjöl. Kommer definitivt bakas igen.
Kanon goda och omtyckta av hela familjen.. Gjorde bullar av nästan alltihopa. Testade göra en limpa men den blev platt och kompakt. Men bullarna kommer jag att fortsätta göra. Svärmor smakade åxå och hon skulle ha receptet direkt. Så här kommer morotsbullarna att göras många gånger om :-)
Tack för ett superbra recept!! Jag använde endast 25 g jäst och det räckte bra till. Enligt receptet skulle det blir 24 bullar men jag bakade 12 st stora bullar i stället. Funderar även att jag nästa gång ska öka mängden solrosfrön eftersom jag gillar när det är mycket frön i brödet. Det här kommer att bli en klar favorit bland brödrecepten! :) Mycket gott!
supergoda till både frukost och mellanmål hela familjen älskar dom behövs mer mjöl än vad som står i receptet
Av allt bröd jag bakat i mina dar är detta det absolut godaste! Jag brukar alltid göra bullarna, det är smidigt i vårt 2mans-hushåll. Jag behöver också alltid mer mjöl än vad som står i receptet.. Men prova detta recept! Supergott :)
Tack för ett bra recept, Dom har jag bakat nu och dom blev jättefina.x
Full pott med poäng! Goda och verkligen goda! Penslade dem med honungsvatten när jag tog ut dem ur ugnen. Mycket bra recept/ kram