En ganska kraftig och väldigt god äppelkaka som passar bra som mellanmål eller till kaffet.
Instruktioner
- Smält smöret och låt det svalna. Penla botten av en springform, ca 24 cm i diameter, med ½ msk av smöret. Strö över ½ dl råsocker.
- Skala äpplena. Skär 2 av dem i klyftor och skär bort kärnhusen. Lägg klyftorna i formen. Riv det sista äpplet, blanda det med citronsaften och ställ åt sidan.
- Sätt ugnen på 175ºC. Separera ägget och blanda äggulan med resten av smöret, resten av sockret, en nypa salt, citronskal och yoghurt. Blanda mjöl, bakpulver och hasselnötter och vänd ner det i yoghurtsmeten. Blanda även ner det rivna äpplet.
- Vispa äggvitan med en nypa salt till ett hårt skum. Vänd ner äggvitan i yoghurtsmeten och häll smeten över äpplena i formen. Jämna till ytan så att den blir slät. Baka äppelkakan mitt i ugnen, ca 50 minuter.
- Ta ut kakan ur ugnen och låt den vila 10 minuter i formen. Låt kakan svalna och ta ut den ur formen. Sikta över florsocker och servera.
Publicerat den
4 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar