Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Naked cake med lemon curd och maräng

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

En supergod kombination av len glasyr, syrlig lemon curd och luftig maräng. Beskrivningen av detta recept är gjord med två tårtbottnar. Självklart kan du göra den med en sats botten också, men då blir det lite kräm och glasyr över.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lemon curd: Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5-10 minuter. Blanda citronsaft och -skal, smör och socker i en rostfri kastrull och smält på låg värme. Dra från plattan.
  2. Vispa ihop ägg och äggula i en bunke. Häll ner äggen i den ljumma blandningen i kastrullen och sjud försiktigt under vispning tills det tjocknar. Dra från värmen och sila av.
  3. Lyft upp gelatinet och lägg ner det i den varma citronkrämen. Rör om och låt gelatinet smälta. Sätt på plastfolie och låt krämen kallna i kylen.
  4. Tårtbottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Om du har två formar med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, kan du baka båda bottnarna samtidigt. Gör annars en sats i taget. Smörj och bröa formarna.
  5. Vispa ägg och socker pösigt. Värm mjölken tills den är ljummen. Blanda de torra ingredienserna. Vänd i mjölken och de torra ingredienserna i äggsmeten. Vispa ihop till en jämn smet.
  6. Fördela smeten i formarna och grädda kakorna på nedersta falsen i ugnen 45-50 minuter. Vänd upp kakorna på skärbrädor och låt dem svalna under formarna.
  7. Skär upp den ena kakan i tre bottnar. Skär bort bottnen och den översta delen på den andra kakan (annars blir det torrt när man lägger ihop tårtan) och dela kakan i två bottnar.
  8. Glasyr: Vispa ihop alla ingredienser till en slät glasyr. Fyll upp i en spritspåse. Låt glasyren ligga i kylen 1 timme.
  9. Italiensk maräng: Vispa äggvitorna i en ren skål, tillsätt 1 msk socker och vispa till ett skum. Blanda 1½ dl socker och ½ dl vatten i en liten kastrull och koka till en sockerlag.
  10. När den mäter 120 grader, häll ner sockerlagen i en stråle i äggviteskummet och vispa kraftigt under tiden. Öka hastigheten och sänk efter ett par minuter. Vispa tills marängen är helt kall.
  11. Montering: Lägg upp den understa bottnen på ett fat. Spritsa eller bred lemon curd i mitten i en cirkel, ca 10 cm i diameter. Spritsa glasyr i en större cirkel ända ut till kanten. Lägg på en ny botten och upprepa spritsningen med lemon curd och glasyr på botten 2-4.
  12. Lägg på den sista bottnen med gräddningssidan uppåt. Bred på lemoncurd och spritsa små toppar av italiensk maräng ovanpå, använd en rundtyll på ca 1 cm i diameter. Bränn eventuellt marängen med en liten gasolbrännare.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.