Prova något nytt till advent, jul och nyår att överraska familj, släkt och vänner med. Här är ett bullrecept med mandelmassa och russin som fått dra i mörk rom.
Instruktioner
- Börja med att blanda rom och russin, till fyllningen, i en skål. Låt det ligga och dra tills det är dags att breda på fyllningen.
- Smält matfettet i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och värm upp den till 37 grader, fingervarmt.
- Smula jästen i en bunke. Häll över mjölkblandningen och rör tills jästen löst upp sig.
- Stöt saffranet tillsammans med en nypa socker i en mortel. Häll i det mjölkblandningen och rör om.
- Tillsätt sirap, salt, kesella och ägg i mjölkblandningen och rör om.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.
- Sätt ugnen på 200 grader. Täck en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 bitar och kavla ut varje bit till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
- Bred ett tunt lager smör på degplattorna. Strö över russin och riv över mandelmassa. Rulla ihop och skär rullarna i ca 3 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan upp på plåten med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
- Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 25 min. Låt svalna på galler under duk.
- Mums!
Publicerat den
20 november 2010
Liknande recept
Skriv kommentar