- Serverar: 4 portioner
- Tid: 30 minuter
Skriv ut
Ju mer surdeg i brödet desto mer smak och mindre/ingen jäst behövs. Bröd som har sin grund av surdeg ger ett hälsosamt bröd och längre hållbarhet. Det finns många recept på surdeg och här kommer ännu ett.
Instruktioner
- Dag 1
Blanda 3 dl vatten med honung och jäst. Tillsätt 2 dl grovt rågmjöl och vispa. Låt stå exempelvis nära spisen med plastfolie eller bakduk. Rör då och då och kontrollera att degen bubblar.
- Dag 2
Blanda i 1 dl fint rågmjöl. Rör då och då och kontrollera att degen bubblar.
- Dag 3
Blanda i 3 l varmt vatten och 3 l grovt rågmjöl. Rör om då och då. Låt stå övertäckt och bubbla.
- Dag 4
Den surdeg som du inte behöver på en gång till ditt brödbak går bra att frysa. Frys ner i påsar exempelvis med 1 dl i varje och kanske några med 5 dl. Anpassa efter mängden du behöver till dina surdegsbak.
Publicerat den
23 augusti 2011
Liknande recept
Skriv kommentar