Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äppeltårta med pavlovatäcke och kanelkokta äppelklyftor

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

En mäktig äppelkladdkakebotten krönt med luftig mjukmaräng och ettt riktigt utropstecken allra överst!!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret. Smörj och bröa en kakform. Vispa äggulorna med sockret och sirapen tills det ljusnar och blir tjockt och pösigt. Rör ner smöret och mjölet.
  2. Kärna ur äpplena (jag har använt ganska små svenska äpplen) och riv dom på rivjärn direkt ner i smeten. Rör om genast så det rivna inte hinner mörkna i luften.
  3. Grädda i 175 grader ca 45 minuter. Ta ut kakan och och låt den svalna något medan du gör marängsmeten...
  4. Sänk ugnsvärmen till knappt 150 grader. Vispa äggvitorna med vinägern tills det är ett lätt skum. Tillsätt sedan sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa länge - tills massan är tjock och styv och lätt att forma.
  5. Bred det som ett tjockt täcke ovanpå den ljumma, men inte heta, kakan. Gör det helst högst i kanterna och lägst på mitten; det underlättar sista steget. Grädda ca 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt.
  6. Lös gelésockret och kanelen i vattnet i en kastrull. Kärna ur det/de sista äpplena och skär i tunna klyftor. Lägg i äpplena. Koka upp under försiktig omrörning och låt koka 1-2 minuter. Klyftorna ska inte gå sönder.
  7. Lägg upp äppelklyftorna ovanpå marängtäcket i ett vackert mönster. Låt kanelkoket svalna tills det börjar tjockna och skeda sedan ut det mellan och ovanpå äppelklyftorna. Låt stelna helt och hållet.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.