Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

 • Serverar: 4-6 portioner
 • Tid: 1 timme
Skriv ut

Gott till lördagen!

Ingredienser

Instruktioner

 1. Strimla köttet tvärs över fibrerna. Skär först skivor längs med fibrerna och sedan strimlor tvärs över dem.
 2. Ta fram en tättslutande plastpåse och lägg i köttet. Tillsätt ca 1 msk ljus soja, nymalen vitpeppar, ½ msk maizena, 1 msk sherry och den lättvispade äggvitan (i den ordningen som jag har skrivit. Rör om varje gång innan du tillsätter en ny ingrediens. Sug ut luften ur plastpåsen och gör en knut på den. Skaka om ordentligt så alla ingredienser blandar sig. Stoppa påsen i kyl och låt marinera i ca timmar.
 3. Processa alla grönsaker men dela på dem i tre kategorier. Kategori 1- stekgrund Finhacka purjolöken, vitlöken och ingefäranda ihop och placera i sin skål.
 4. Kategori 2 - huvudgrönsaker Strimla paprikorna och sellerin samt finskiva chilin. Blanda ihop och placera i sin skål.
 5. Kategori 3 De gröna bladen på purjon Skär purjon i fina strimlor, lika stora som biffstrimlorna och placera i egen skål.
 6. Blanda ihop en lag på: 2 msk sherry, Hoisin-sås, vatten, resten av sojorna (båda), smulad buljong och 1 ½ matsked maizena.
 7. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat.
 8. Hetta upp ca 1 dl olja i en stekpanna eller wok. Dra den av värmen och lägg i krossade sichuanpepparkorn. Låt dem ligga där i ca 5 minuter utan att de bränns! Sila av oljan och släng peppakornen.
 9. Torka pannan och ställ tillbaka den på spisen. Hetta upp den igen på näst högsta värme på en 5-gradig skala eller på 8:ans värme på en 10-gradig skala. Addera 3 msk av den tidigare förberedda oljan, vänta i några sekunder och lägg i stekgrunden (kategori 1) samt köttet. Stek under ständig rörelse på köttbitarna tills köttet ändrar färg. Häll i resten av sherryn och blanda om ordentligt. Låt sjuda upp och plocka av köttet ur stekpannan med en hålslev efter ca 20 sekunder samt placera det i egen skål.
 10. Tillsätt 2 msk olja igen och låt pannan bli varm fast den här gången på full effekt. Lägg därefter i kategori 2. Stek nu under ständig rörelse i ca 1 ½ minut.
 11. Addera nu köttet tillbaka till pannan med den nyligen frästa kategori 2. Rör om ordentligt i lagen med en sked och häll i den i stekpannan. Lägg i kategori 3, dvs purjon. Rör ständigt tills såsen tjoknar. Stjälp genast ut alltsammans i en serveringsskål och servera tillsammans med ett väl sköljt och kokt basmatris av bra kvalité, t ex Daawat.

Liknande recept

Kommentarer (1)

 • LANDJ 18 november 2014

  Vi älskar det här receptet och har lagat till rätten otaliga gånger. Full pott!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.