Baka en stor sats av munkarna, de passar lika bra med lite florsockerglasyr till kaffet. Munkarna kan frysas in före jäsning. Tina och låt dem jäsa före fritering.
Instruktioner
- Glass:
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölk, grädde och vanilj. Vispa äggulor och socker.
- Slå gräddmjölken över äggsmeten under omrörning och häll sedan tillbaka det i kastrullen. Sjud smeten till 85° under omrörning.
- Låt glassmassan svalna och låt den gärna mogna i kylen över natten. Kör den i glassmaskin. Lägg den i en form med lock.
Frys in den minst 5 timmar.
- Munkar:
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och rör ner mjölk. Degvätskan ska vara 37°. Lös jästen i vätskan.
- Rör ner socker och hälften av mjölet. Blanda ner blåbär och resten av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig.
- Kavla ut degen till en ca 1 1/2 cm tjock platta. Stansa ut munkar med utstickare eller kakmått som har diametern 7 cm. Ta ut ett hål i mitten på varje med en utstickare som är ca 3 cm i diameter.
- Låt munkarna jäsa ca 10 min. Värm oljan till 180°. Fritera dem i omgångar ca 2 min, vänd dem efter halva tiden. Ta upp dem och låt rinna av på galler. Vänd dem sedan i socker.
- Citronsås:
Koka upp vatten, citronskal och citronsaft i en kastrull.
Red av med potatismjöl utrört i lite vatten och koka upp. Dra av från värmen. Vispa i äggula och florsocker.
- Servera munkarna rumstempererade med vaniljglass, blåbär och varm citronsås.
Publicerat den
11 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar