Det här är drömkakan för dig som gillar kombinationen apelsin och choklad. Kakan är härligt saftig och apelsin- och chokladsmaken kompletteras av söt mandel.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Mal mandeln i en mandelkvarn eller kör den till ett fint mjöl i en matberedare med kniven isatt.
- Hacka chokladen grovt. Riv apelsinskalet och pressa ut saften. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Tillsätt det smälta och avsvalnade smöret. Blanda snabbt samman till en smet.
- Blanda den malda mandeln med mjöl, hackad choklad och apelsinskal i en separat skål. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt till sist apelsinsaften.
- Smörj en bakform, ca 20x30 cm, och bröa den med mandelspån. Häll smeten i formen. Grädda sedan kakan mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills kakan fått fin färg och känns torr när du testar med en sticka. Låt kakan svalna helt.
- Hacka chokladen till garneringen i mindre bitar och lägg den i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vattnet. Värm tills chokladen smält.
- Rör ner grädden och smöret. Blanda till en jämn smet. Bred chokladglasyren jämnt över kakan. Strö över mandelspån. Låt glasyren stelna.
Publicerat den
8 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar