Instruktioner
Smörj och bröa en springform, 24 centimeter i diameter.
Skålla och skala mandeln. Lägg mandeln på en plåt och rosta den gyllengul i ugn, 200 grader, cirka 6 minuter. Låt mandeln svalna.
Mal mandeln fint. Detta ”mandelmjöl” är det enda mjöl som kakan innehåller.
Finhacka chokladen.
Blanda mandelmjöl, choklad och apelsinskal i en stor skål.
Vispa äggvitorna till hårt skum i en andra skål.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en tredje skål.
Rör ner apelsinsaften i skålen med mandel, choklad och apelsin.
Vänd därefter ner 1/3 av den vispade äggvitan. Fortsätt med att vända ner de vispade äggulorna. Vänd försiktig (så inte luften försvinner) ner resten av äggvitan med stora tag i smeten.
Häll smeten i den smorda formen och grädda kakan i ugn, 175 grader, 35–40 minuter.
Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. Lossa formen, vänd kakan upp och ner på ett galler och låt den kallna. Pensla kakan med apelsinlikör.
Gör glasyren: Bryt chokladen i bitar och lägg den tillsammans med kakao, sirap och smör i en kastrull.
Värm massan försiktigt under ständig omrörning tills glasyren är blank och slät.
Lägg ett bakplåtspapper under gallret där kakan ligger. Häll glasyren mitt på kakan och låt den rinna ut över ovansidan och ner längs sidorna.
Släta till ytan och låt kakan stå i 45 minuter.
Ta under tiden vara på glasyrrester som hamnat på bakplåtspapperet och
skrapa ner dem i kastrullen, värm på nytt och glasera kakan en gång till.
Vänta minst 45 minuter innan kakan skärs i bitar och serveras