Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citron- och chokladpaj med marängtäcke

 
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Sött möter syrligt i en lika vacker som god paj!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda vetemjöl, kakao, florsocker och salt i en matberedare. Tillsätt smöret i tärningar och låt det smulas sönder. Blanda i äggula och tillsätt vatten tills degen går ihop till en bond. Linda in degen i plastfolie och lägg in i kylskåpet i 1 timme.
  2. Mät under tiden upp 2½ dl mjölk i en kastrull och tillsätt sockret. Låt sjuda upp på medelhög värme och rör tills sockret lösts sig. Blanda maizena och resterande mängd mjölk (1 1/4 dl) i en skål och häll därefter ner det i den varma mjölken.
  3. Höj värmen och tillsätt smöret i tärningar och rör tills det smält. Tillsätt citronskal, citronsaft och äggulor (spara äggvitorna till marängen) sänk värmen och vispa konstant under 6-7 minuter eller tills krämen tjocknat. Ställ åt sidan.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Ta ut degen ur kylen och tryck ut den i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Täck degen med folie och fyll pajskalet med ris, baktyngder eller liknande. Grädda pajskalet i ugn ca 15 minuter.
  6. Häll citronkrämen i pajskalet och ställ in i kylen ca 2 timmar eller tills den stelnat.
  7. Vispa socker och äggvitor över ett vattenbad tills marängen når ca 60-65 grader och sockerkristallerna smält. Har du ingen termometer, brukar ett bra riktmärke vara när du kan se tydliga spår efter vispen. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med elvisp tills den blir styv.
  8. Skeda ut marängen över citronkrämen och bränn av med en brylébrännare eller på grillvärme högst upp i ugnen ett par minuter eller tills marängen har fått fin färg.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.