Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Citronkaka med kolafyllning

 
Skriv ut

Saftig kaka med härlig glasyr

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175º Smörj och mjöla en avlång bakform, ca 1 ½ liter. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda bakpulvret med mjölet och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt citronskalet och -saften och rör varsamt smeten slät.
  2. Vänd till sist ner det ljumma matfettet och rör åter varsamt smeten slät. Bre ut smeten jämnt i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
  3. Låt den nygräddade kakan svalna en stund i formen innan den stjäls upp och får kallna. Dela den kalla kakan i tre bottnar.
  4. Kolafyllning: Mätt upp grädden och farinsockret i en kastrull. Värm upp under omrörning till sockret smälter och koka därefter smeten i 6-7 minuter.
  5. Prova att den är färdigkokt genom att doppa en tesked i smeten och ställa ner den en kort stund i ett glas kallt vatten. Doppa pekfingret i den svala smeten och tryck samman mot tummen. Bildas en tråd mellan fingrarna då de säras är smeten färdigkokt.
  6. Dra kastrullen från värmen och tillsätt matfettet och vaniljsockret. Rör om till en slät smet. Bre lite kolasmet mellan bottnarna och lägg samman dem. Resterande smet bres ovanpå och runt kakan. Ställ kallt tills glasyren stelnat.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.