Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Creme brûlée med lakrits

(6 kommentarer)  
Creme brûlée med lakrits Creme brûlée med lakrits
 • Serverar: 6 portioner
Skriv ut

För oss som gillar lakrits och mumsiga desserter!

Ingredienser

Instruktioner

 1. Skrapa ur vaniljstången. Koka sakta upp mjölk, grädde, socker och vaniljstång. Rör ner lakritsen. Ta upp vaniljstången. Vispa upp äggulorna med handvisp. Häll i lite av den varma vätskan under kraftig omrörning. Tillsätt resten av vätskan och rör ihop. Försök att inte vispa in luft i smeten. Sila smeten ner i en skål.
 2. Häll upp i cocotte-formar och ställ dem i en form som du bottnat med en våt handduk. Häll kokande vatten i formen så det täcker minst halva höjden på formarna. Grädda i vattenbadet i 200 graders ugnsvärme ca 25 minuter (tills äggblandningen får en konsistent typ gelé). (Har du tillgång till en bra ugnstermometer ska du ta ut formarna när brûléerna är exakt 86 grader då är de helt perfekta.)
 3. Låt svalna och ställ i kylen minst 4 timmar.
 4. Vid servering: Strö över råsocker eller socker. Vicka formarna så det täcker ytan ordentligt.Häll av överflödigt socker och torka ev. av innerkanterna. Bränn av bryléerna med en liten gasolbrännare så de får ett knäckigt tak.

Liknande recept

Kommentarer (6)

 • sondrawe 3 juni 2010

  Mmmmm, jag vill äta upp allt själv! Det här är en av de godaste efterrätter som jag har ätit, tycker man om lakrits så MÅSTE man prova detta!

 • Lviathan 30 juli 2010

  Var hittar köper man lakritspulver?

 • Mickan007 1 februari 2011

  Panduro har lakritspulver!

 • LalleMat 5 mars 2011

  Vi importerar ett fantastiskt ekologiskt lakritspulver från Italienska Kalabrien - där lakrits växer vilt! Varumärke 1886 Reglisse. Kan köpas i Stockholm på tex Lakritsroten, Eat Ekobutiken och Gröna Hörnan. Lars-Erik på Ekologistik

 • LalleMat 6 mars 2011

  Om ni använder äkta ekologisk lakritspulver ska ni ha mindre pulver än i receptet. Vi tog 1 matsked och det blev kanon! Lars-Erik

 • FreddieT 2 juni 2012

  Ett inte helt tydligt recept, speciellt om man gör creme brulee för första gången:( Det framgår inte av receptet att du ska använda halva mängden socker när du kokar upp mjölk, grädde och vaniljstång. Andra hälften av sockret ska du använda för att vispa upp äggulorna. Dessutom skulle jag råda att sänka temperaturen till 150 grader. När mina bruleer var uppe i 86 grader var de fortfarande rinniga.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.