Klassisk efterrätt med doft och smak av jul
Instruktioner
- Créme caramel:
Sätt ugnen på 150 grader.
Smält sockret i en stekpanna, tillsätt det kokande vattnet. Sockret stelnar till men smälter på nytt under omrörning.
Glasera ugnssäkra portionsformar med sockerlagen, arbeta snabbt innan den hinner stelna.
- Vispa samman ägg och glögg. Koka upp mjölk, grädde och socker, slå den heta gräddmjölken under vispning i äggblandningen.
Häll äggblandningen i portionsformarna och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills de har stannat.
Låt svalna och stjälp sedan upp på tallrikar.
- Knäcksticks:
Blanda alla ingredienser utom mandel i en tjockbottnad kastrull. Låt puttra på medelvärme tills en droppe smet hälld i ett glas kallt vatten blir tills en seg kula, ca 15 minuter.
Rör inte för ofta i smeten, då kan den sockra sig.
Blanda i mandel och häll ut smeten på bakplåtspapper till långa sticks.
Låt svalna och lossa sedan försiktigt från papperet.
- Servera med knäckesticks och garnera med färska fikon klyftor.
Publicerat den
19 oktober 2009
Liknande recept
Skriv kommentar