Dajm väcker goda minnen...bra lördagsgodis på 1960-talet som räckte länge...först skulle man ju suga av chokladen och det gick ju ganska snabbt, men sedan var hela goda knäcken kvar som räckte länge...
Instruktioner
- Skålla och skala mandeln och hacka den fint gärna i matberedaren.
- Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka tills massan är 150°. Massan är då mellanbrun. Det tar 10-15 min på hög värme.
- Dra kastrullen från värmen. Tillsätt den finhackade mandeln och koka ytterligare 3-5 min, tills massan är 145-150°.
- Vik ett bakplåtspapper i hörnen så att det blir en låda ca 32x22 cm. Häll upp den heta massan.
Skär lagom stora rutor med en vass kniv när massan svalnat något. Vänta inte för länge. Det går ganska snabbt för knäcken att bli hård.
- Smält chokladen och bred den över rutorna. Knäcken kan också doppas men då går det åt dubbelt så mycket choklad. Låt stelna i kylskåp.
Publicerat den
16 april 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Gjorde dessa, tyvärr var dom lite seg fast jag kokat länge.
TACK, för ett Jättebra recept!!! Så här ska Dajm smaka. Kanon!!!!!
Dom här blev kanonbra! Jag hade tyvärr inge termometer när jag kokte så jag gick på magkänsla, kanske att de fick koka lite för länge, men det gjorde inget. Doppade mina bitar så att det verkligen såg ut som dajm också. Enkelt och gott!!