- Serverar: 4-6 portioner
- Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut
Krämig fromage som kommer från Haugesund på norska västkusten. Den blev komponerad när drottning Maud besökte staden 1906. Desserten står ofta med på menyn vid bröllop, konfirmation och andra stora dagar.
Instruktioner
- Riv eller hacka chokladen.
Lägg gelatinen i blöt i kallt vatten några minuter.
- Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
Vispa grädden för sig och blanda försiktigt med ägg/socker-blandningen.
- Häll av vattnet från gelatinen och smält den i ca 2 msk kokande vatten. Häll gelatinen i en tunn stråle i gräddblandningen. Vispa ordentligt, så att du undviker klumpar av gelatin. Använd gärna en handmixer på svag styrka, samtidigt som du försiktigt rör runt, inte för länge.
- Lägg fromagen och choklad lagvis i en glasskål (så ser du lagren med choklad mellan gräddblandningen). Börja med lite choklad i botten, lite i mitten och resten på toppen.
- Sätt fromagen kallt i minst 2 timmar eller över natten. Desserten kan lagas ett dygn i förväg.
- Receptet kan gångras upp till önskad mängd då alla ingredienser går i samma antal. Det kan också användas bara äggulor men med hela ägg blir fromagen luftigare
Publicerat den
27 februari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Mäktig, men supergod! Enkel att göra också. Kul när man får lite bakgrundsfakta också1