Kavring är ett mörkt kryddigt och gott, men lite kompakt bröd som ofta serveras i tunna skivor. Men det passar alldeles utmärkt i en smörgåstårta, då det lyfter fram smaken på många pålägg.
Instruktioner
- 1 bröd
- Smält matfettet, häll i filmjölken och låt den bli fingervarm, ca 37 grader. Smula jästen och rör ut den i degspadet.
- Blanda i sirap, kryddor, rågmjöl, och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg som släpper degens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Jäs övertäckt med bakduk i ca 30 minuter.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Lägg i en smord avlång form, ca 1 ½ liter. Låt den jäsa ytterligare 30 minuter.
- Ställ in formen i 225 grader. Täck formen med bakpapper och en plåt, gärna med en tyngd av t ex en järngryta eller mortel.
- Sänk värmen till 175 grader och grädda i ca 50 minuter. Stjälp upp kavringen på plåten och låt den grädda några minuter så att ytan får färg. Låt kallna på galler under bakduk. Skär sedan i lämpligt tjocka skivor och använd det du behöver och frys in resten.
Publicerat den
8 oktober 2011
Liknande recept
Skriv kommentar