Ett lättbakat ljust bröd. Gott till soppa, sallad eller med pålägg. Eller bra till picknicksmörgåsar.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en degbunke. Strö över salt och klicka i honung. Slå över lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen är löst. Häll i resten av vattnet. Blanda i grahamsmjöl och sist vetemjöl. Arbeta ihop degen med trägaffel. Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk över bunken i ungefär 1 timme.
- Smörj en bakplåt eller lägg på ett bakplåtspapper. Ställ plåten åt sidan. Arbeta in ytterligare 1-2 dl vetemjöl i den jästa degen och arbeta degen några minuter i bunken. Tippa ut den på väl mjölat bakbord, ha rejält med mjöl på händerna också. Forma degen till ett stort bröd, klappa in det med lite mjöl och flytta över brödet på bakplåten. Skär några snitt i degytan med riktigt vass och tunn kniv. Jäs brödet i 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
- Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda tills brödet sammanlagt gräddats i 40 - 50 minuter. Låt gärna brödet svalna på galler. Skär helst inte i brödet förrän det kallnat helt.
Publicerat den
23 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar