Fikon, kumquats och kiwifrukter bildar tillsammans en läcker smakkombination och gör denna cheesecake lite annorlunda och spännande.
Instruktioner
- Börja med bottnen: Smält matfettet. Blanda havregryn, mjöl och socker. Arbeta samman allt till en deg.
- Tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bottnen på galler i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt den svalna.
- Gör fyllningen: Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Hacka fikonen. Blanda färskost, kesella, florsocker, fikonhack och limeskal till en smet.
- Ta upp gelatinbladen. Låt dem smälta i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna. Rör ner gelatinet i ostsmeten i en tunn stråle. Låt smeten halvstelna.
- Gör garneringen: Skölj varje kumquat noga i varmt vatten. Skiva dem. Skär, eller klipp, en skåra i vaniljstången. Koka upp socker och vatten. Lägg i vaniljstången, limesaft och kumquatsskivorna. Låt allt koka på svag värme tills fruktskivorna är genomskinliga.
- Ta upp kumquatsskivorna och vaniljstången. Låt dem kallna. Spara sockerlagen.
- Häll den halvstela fyllningen i formen. Låt kakan stelna helt i kylen cirka 1 timma.
- Skiva kiwifrukterna. Garnera kakan med syltad kumquats och kiwiskivor. Skeda sockerlag över hela kakan. Ta bort kanten.
Publicerat den
25 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar