Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Falafel på riktigt.

(5 kommentarer)  
 • Serverar: 6-8 portioner
 • Tid: 1 timme
Skriv ut

Det första receptet på matklubben som inte använder kokta eller konserverade kikärtor. På detta vis får du den rätta gryniga konsistensen. Kikärtsbullar som har en konsistens som stekt potatismos ska inte kallas falafel!

Ingredienser

Instruktioner

 1. Lägg kikärtorna i blöt över natten. Häll av vattnet och skölj ordentligt. Plocka bort fula och gröna ärtor. Eventuellt kan det finnas stenar som du behöver rensa bort.
 2. Förhoppningsvis har du nu 2 liter blötlagda kikärtor. Genom att mixa kikärtorna till lite olika konsistens så kommer falafeln att binda ihop bättre. Börja därför med att mixa några deciliter tilsammans med yoghurten till en ganska slät massa. Mixa resten i omgångar till en grynig konsistens.
 3. Skölj och rensa bladpersiljan. Skala och dela löken. Mixa tillsammans med vitlöken. Rör i hop med kikärtssmeten.
 4. Rör ner ströbröd och kryddor i kikärtssmeten.
 5. Konsistensen ska nu vara så att degen nästan inte binder samman. Behövs mer vätska så kan man hälla på lite yoghurt eller vatten. Vill du ha en fastare deg så kan du använda mer ströbröd.
 6. Fyll en stor, djup stekpanna med drygt en cm. olja. Rapsolja eller majsolja går bra. Värm oljan, men inte för mycket. Falafeln skall genomstekas innan den blir för mörk på ytan.
 7. Forma små biffar med händer eller två skedar. Små biffar håller i hop bättre än stora.
 8. Fritera en biff till ytan är mörkt brun och smaka av. Justera eventuellt kryddning och konsistens innan du fortsätter.
 9. Fritera resten och servera med sallad. Gärna i pitabröd med en god vitlöksdressing.
 10. Falafeln är godast nyfriterad. Men det är ett ganska omständigt arbete så det lönar sig att göra en stor laddning och frysa in.

Liknande recept

Kommentarer (5)

 • Zhman 16 december 2009

  Fan va bra dom blev, var stressad när jag gjorde dom, så jag glömde persiljan och ströbrödet. Men jag tror på att det som gjorde dom så bra var att man hade olika grovlek på kikärtorna. Andra gånger när jag har gjort falafel så har dom blivit för hårda, men dom här var riktigt fluffiga !!

 • biba38 1 februari 2010

  detta recept är inte alls libanesisk, deremot ät persisk

 • Ganesh 21 mars 2010

  Kan du skriva mer exakt. "Ett paket" kikärter duger inte för ett paket kan ju vara hur stort/litet som helst! Skriv istället i dl eller ange vilket typ av paket som avses. *Suck

 • Mojra 14 november 2010

  Debuterade just i Falafel industrin med detta recept och de smakade kalas. Fick ha i bra mycket mer ströbröd för att kunna forma bollar men det kan berott på att smeten var ganska grov. 1600g torkade kikärtor (ca 5 liter blötlagda) räcker gott och väl till 25pers. Tog då receptet gånger 2.5 så stämde resten jätte bra. Salt är något att rekomendera.

 • michellebencic 27 oktober 2011

  Älskar det här receptet på falafel! Så sjukt värt, makalöst gott!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.