Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Glasstårta med björnbär

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Underbart god tårta som dessutom kan göras flera veckor före kalaset.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan fint, blanda i 1 ägg i taget och vispa med elvisp till en slät massa. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
  2. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna. Ta bort kanten och diska den. Klipp 2-3 remsor av overheadplast ca 6 cm höga. Sätt tillbaka den rena kanten och fodra formen med plastremsorna på insidan.
  3. Fyllning: Koka upp socker och vatten. Lägg björnbären i en liten skål och häll över den varma sockerlagen. Låt björnbären stå och dra ett par timmar i sockerlagen så blir de inte så isiga. Häll sedan av bären och spara lagen till gelé.
  4. Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädde löst. Vispa äggulorna och sockret, gärna över ett varmt vattenbad. Ta bort bunken från värmen när massan börjar tjokna och vispa tills den är kall. Vispa upp äggvitorna i en skål för sig.
  5. Rör ner citronskal, saft och björnbärspuré i äggulesmeten. Lyft upp gelantinbladen, smält den i en kastrull på spisen och rör ner dem i äggulesmeten. Vänd i de avrunna björnbären, grädde och äggvita. Häll upp smeten o formen och ställ in den i frysen ca 4 timmar.
  6. Gelé:Lägg gelantinet i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Blanda lagen från björnbären med björnbärspurén. Lyft upp gelantinbladen och låt dem smälta med lite av björnbärslagen i en kastrull. Blanda den med resten av purén. Låt gelén kallna i rumstemperatur och häll den sedan över glasstårtan. Ställ in den i frysen igen tills gelén stelnat.
  7. Sabayon: Vispa grädden lätt och ställ in den i kylen. Värm upp äggulor, socker och marsalavin i en rostfri kastrull till 85 grader eller tills det tjocknar, vispa hela tiden. Dra av kastrullen från värmen och häll upp smeten i en skål, Fortsätt att vispa kraftigt tills såsen kallnat och vänd sedan i grädden.
  8. Bär: Lägg socker, vatten, vanilj, limeskal och saft i kastrull och koka upp. Låt lagen svalna och ta bort vaniljstången. Lägg bären i en skål och häll över marinaden, servera bären till glasstårtan och sabayonsåsen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.