Underbart god tårta som dessutom kan göras flera veckor före kalaset.
Instruktioner
- Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan fint, blanda i 1 ägg i taget och vispa med elvisp till en slät massa. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
- Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna. Ta bort kanten och diska den. Klipp 2-3 remsor av overheadplast ca 6 cm höga. Sätt tillbaka den rena kanten och fodra formen med plastremsorna på insidan.
- Fyllning: Koka upp socker och vatten. Lägg björnbären i en liten skål och häll över den varma sockerlagen. Låt björnbären stå och dra ett par timmar i sockerlagen så blir de inte så isiga. Häll sedan av bären och spara lagen till gelé.
- Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädde löst. Vispa äggulorna och sockret, gärna över ett varmt vattenbad. Ta bort bunken från värmen när massan börjar tjokna och vispa tills den är kall. Vispa upp äggvitorna i en skål för sig.
- Rör ner citronskal, saft och björnbärspuré i äggulesmeten. Lyft upp gelantinbladen, smält den i en kastrull på spisen och rör ner dem i äggulesmeten. Vänd i de avrunna björnbären, grädde och äggvita. Häll upp smeten o formen och ställ in den i frysen ca 4 timmar.
- Gelé:Lägg gelantinet i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Blanda lagen från björnbären med björnbärspurén. Lyft upp gelantinbladen och låt dem smälta med lite av björnbärslagen i en kastrull. Blanda den med resten av purén. Låt gelén kallna i rumstemperatur och häll den sedan över glasstårtan. Ställ in den i frysen igen tills gelén stelnat.
- Sabayon: Vispa grädden lätt och ställ in den i kylen. Värm upp äggulor, socker och marsalavin i en rostfri kastrull till 85 grader eller tills det tjocknar, vispa hela tiden. Dra av kastrullen från värmen och häll upp smeten i en skål, Fortsätt att vispa kraftigt tills såsen kallnat och vänd sedan i grädden.
- Bär: Lägg socker, vatten, vanilj, limeskal och saft i kastrull och koka upp. Låt lagen svalna och ta bort vaniljstången. Lägg bären i en skål och häll över marinaden, servera bären till glasstårtan och sabayonsåsen.
Publicerat den
29 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar