Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grekisk kokt höns i citronsås

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 50 minuter
Skriv ut

Igen ett "uråldrigt recept"! Receptet kommer ifrån Aftonbladet på -70-talet och är ett av Carl Butlers recept. Publicerat på "Matsidan" med Carl Butler. Om du bor i Stockholm kan du eventuellt hitta höns nere i Hötorgshallen - tyvärr har kokhöns annars försvunnit från diskarna, eftersom den tydligen inte är efterfrågad längre. En stor "broiler" kan också vara bra att koka - men inte ger den samma smak till buljongen som de gamla kokhönsen! Men vilken hel hönsfågel som helst kan användas.. (Ursäkta om inte tjäder mm är inräknade - jag menar traditionella höns, kycklingar och "broilers").

Ingredienser

Instruktioner

  1. Kolla in den grekiska beskrivningen: Grekerna har en nationalsås som kallas Avoglemono.Det är en citron och äggsås som de använder i diverse sammanhang. Alla som varit i Grekland har väl stött på den till vinlövsdolmar men ofta förekommmer den till kokt höns. Kokt fisk med denna sås är en annan variation. Men idag handlar det om kokt höns med aveglomenosås. Den som inte är rädd att sätta i sig för mycket ägg kan blanda i ytterliga några gulor. Det gör bara såsen rundare och läckrare. Sen kan du om du vill göra soppa av alltsammans. Förfar då som precis som i receptet men koka inte ner buljongen utan låt den behålla volymen som den har när hönan är färdigkokt. Skär upp hönan i mindre bitar och lägg dessa i soppan tillsammans med kokt ris. Hur du än gör ska du finna att denna hönsrätt är en läckerhet för hela familjen. 1. Vi börjar med att koka fågeln: Lägg den i en rymlig kastrull och slå på så mycket vatten att det täcker över. 2. Låt den koka upp och sjud den sedan 5-6 min. Skumma väl. 3. Så lägger du i grönsakerna, lagerblad, vitpepparkorn och 1.5 tsk salt. (Ang. saltmängd skulle jag vilja höja mängden. Men detta är en smaksak, och kan korrigeras efteråt om det känns för osalt). Lägg på iock och låt hönan sakta koka färdigt. 4. Tag upp hönan och håll den varm. Sila såsen och slå den i kastrull och låt den koka våldsamt utan lock till dess att ca 1/2 liter buljong återstår. 5. Nu fräser du 1/2 msk smör i en kastrull och rör mer lika mycket mjöl och slår på buljongen.Vispa ordentligt så såsen blir jämn och fin. Pressa i saften av en citron. Låt såsen sjuda i 5-6 minuter.
  2. 6. Så rör du i gulorna lätt. Tag kastrullen av värmen och vispa i gulorna. Smaka om du behöver mer salt och kanske peppar. 7. Skär upp hönan i bröst och lårbitar och slå såsen över. Servera gärna ris till.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.