Ett stående inslag på julbordet har alltid varit den gröna ärtpurén. Passar lika bra till skinkan som lutfisken.
Instruktioner
- Börja dagen innan med att blötlägga ärtorna i vatten och salt. Ärtorna måste ligga i blöt minst 6 timmar. Ju längre tid desto jämnare mjukhet på ärtorna.
- Häll sedan av blötläggningsvattnet och lägg över ärtorna I en kastrull. Skala den gula löken och lägg i den i kastrullen. Häll i skinkspadet, om man inte har skinkspad så kan man fuska genom att köpa doppspad som brukar finnas nu för tiden i större livsmedelsaffärer.
Häll på vatten så att det täcker ärtorna och koka upp.
Ärtorna ska sedan koka på låg värme i ungefär två timmar. Fyll på med mer vatten efter behov. Håll koll på värmen, ärtorna har lätt för att bränna fast om man har för hög värme, och då är hela satsen förstörd. När de börjat koka sönder rör man i hälften av smöret och låter purén koka vidare till alla ärtor kokat sönder.
Smaka av och ha i mer salt om det behövs.
Lägg i mer smör för att få önskad konsistens, ärtorna klarar att sluka en hel del smör.
Publicerat den
7 december 2012
Liknande recept
Skriv kommentar