Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grön Ärtpuré

 
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Ett stående inslag på julbordet har alltid varit den gröna ärtpurén. Passar lika bra till skinkan som lutfisken.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja dagen innan med att blötlägga ärtorna i vatten och salt. Ärtorna måste ligga i blöt minst 6 timmar. Ju längre tid desto jämnare mjukhet på ärtorna.
  2. Häll sedan av blötläggningsvattnet och lägg över ärtorna I en kastrull. Skala den gula löken och lägg i den i kastrullen. Häll i skinkspadet, om man inte har skinkspad så kan man fuska genom att köpa doppspad som brukar finnas nu för tiden i större livsmedelsaffärer. Häll på vatten så att det täcker ärtorna och koka upp. Ärtorna ska sedan koka på låg värme i ungefär två timmar. Fyll på med mer vatten efter behov. Håll koll på värmen, ärtorna har lätt för att bränna fast om man har för hög värme, och då är hela satsen förstörd. När de börjat koka sönder rör man i hälften av smöret och låter purén koka vidare till alla ärtor kokat sönder. Smaka av och ha i mer salt om det behövs. Lägg i mer smör för att få önskad konsistens, ärtorna klarar att sluka en hel del smör.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.