En elegant tårta som gömmer syrliga hallon och sötsmulig mandelmassa. Receptet skickades in till ICA-Kurirens tårttävling av Barbro Johansson i Smedjebacken. Ur ICA-Kuriren nr 29-30/12.
Instruktioner
- Bottnar:
Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och rör ned dem i smeten. Häll i väl smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter tills kakan känns torr. Prova med en sticka. Stjälp upp och låt svalna.
- Fyllning:
Vispa 5 dl av grädden. Hacka valnötterna grovt. Riv mandelmassan grovt och blanda med grädden. Vänd ned hallon, vaniljsocker och valnötter i grädden.
- Dela tårtan i tre bottnar. Lägg en botten på ett tårtfat och bred ut hälften av fyllningen. Lägg på en botten till och bred ut resten av fyllningen. Täck med den tredje tårtbotten.
- Dekorering:
Vispa resten av grädden. Passera 1 dl hallon genom en sil och blanda purén med florsockret till lagom glasyrkonsistens. Bred glasyren ovanpå tårtan och låt den stelna i kylen ca 30 minuter. Bred ett lager grädde runt tårtans kanter men spara också grädde till den spritsade kanten.
- Tryck försiktigt på hackade valnötter på tårtans kanter. Spritsa till sist en gräddrand i skarven mellan nötkanten och hallonglasyren.
Publicerat den
12 juli 2012
Liknande recept
Skriv kommentar