Laxen lagas bäst dagen före då hinner den ta åt sig sälta och smak från lagen som har smaksatts med citrongräs.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort laxskinnet om det inte gjorts i butiken. Dra även bort ben som kan finnas kvar. Skär laxen i 1½ cm breda skivor och lägg dem på ett bakplåtspapper i en stor långpanna.
- Blanda vatten och salt i en stor kastrull. skär bort de torra stråna högst upp på citrongräset. Skär stjälkarna i 5 cm bitar och krossa det lätt med baksidan av kniven. Dela kärna ur och finhacka pepparfrukten. Lägg citrongräs och pepparfrukt i kastrullen och koka livligt ca 10 min så att lagen får en god smak.
- Häll försiktigt den heta lagen över laxen i långpannan och täck med folie. Sätt in laxen mitt i ugnen ca 5 min tills innertemperaturen är 58 grader.
- Ta ut pannan ställ den svalt och låt laxen kallna i lagen.
- Mixa ärterna till mos tillsammans med wasabi, persilja och körvel. Blanda med creme fraiche och smaka av med citron, salt och peppar. Lägg upp såsen och ställ den svalt.
- Tvätta och borsta potatisen.
- Inför servering: Koka potatisen. Lyft upp laxbitarna ur buljongen och lägg dem på en bäd av ärtskott och strimlade sockerärter.
- Lägg den rivna salladen i en skål och droppa över citronolja innan den sätts fram. Skölj och lägg upp tomaterna.
Publicerat den
15 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar