- Serverar: 6 portioner
- Tid: 5 timmar 30 minuter
Skriv ut
Bjöd denna på midsommar och fick massor av beröm även av de som inte äter lamm.
Instruktioner
- Jag hade en 3.5 kg stek och köttet räckte till ca 10-12 personer, (inkl resterna). Jag lade i en halv stor potatis per person och rotfrukter ungefär efter receptet men problemet är att en vanlig långpanna rymmer max för 6 personer om man har en 3.5 kg stek.
- Värm ugnen till 170 grader.
Bryn lammsteken på alla sidor i olivolja en stor stekpanna. Salta och peppra.
- Tillsätt bacon i tärningar, skalade hela lökar och vitlöksklyftor och stek i ytterligare 3 minuter.
- Flytta över allt till en ugnsfast form eller långpanna.
Tillsätt de hackade örterna (om du inte har färska lagerblad, lägg i 2-4 hela torkade blad) och grönsakerna skalade och skurna i rätt stora bitar. Häll på vinet och lika mycket vatten och peppra grönsaker och vätskan.
- Täck över med folie. Stek i ugnen i 5 timmar.
Smaksätt skyn med lite kalvfond, salt och peppar om så behövs.
- Servera direkt ur pannan. Skär stora bitar av köttet, sleva upp grönsaker och servera med ett gott bröd som kan suga upp såsen.
Publicerat den
5 augusti 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Lagade en stor lammstek efter detta recept på långfredagen, så mört och gott det blev! Tyvärr är en vanligt långpanna i minsta laget för receptet, i alla fall den som hör till min ugn, så nästa gång blir det ca halva mängden vätska, och påspädning eftersom om det behövs. Mycket saftigt och mört kött blev det ialla fall, så full pott!
Ska det verkligen vara 170 graders värme i 5 timmar? Eller har jag läst slarvigt. Det låter mycket.... Christer
Super god. Istället för att steka grillade jag steken 5 min på varje sida i ugnen. Därefter fyllde jag som "tunnlar" med en blanding av rosmarin, vitlök, salt och olivolja. En flaska vitt vin men inget vatten. 2,6 kg i 4 timmar. Såsen redde jag med lite majsena men rotfrukterna kvar. Minsås till var perfekt. Cecilia