Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Karamellig marängtårta med jordgubbar

 
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Mandelsmakande sega marängbottnar med supergod jordgubbsgrädde. Gör gärna bottnarna i förväg. De kan också frysas. Ur Salt & Peppar nr 2/12.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 grader och lägg bakplåtspapper på två plåtar.
  2. Maräng: Mixa mandeln grovt i matberedaren och ta ur hälften. Mixa resten ganska finfördelat. Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp och vänd ned båda sockersorterna, litet i taget. Vispa mellan varven. Tillsätt Maizena och vinäger och vispa tills smeten är blank och riktigt hård.
  3. Vänd snabbt ned den finhackade mandeln och det mesta av den grovhackade med en slickepott. Forma smeten till 2 cirklar, ca 20 cm i diameter, på plåtarna. Det brukar gå bra om du vänder en vanlig middagstallrik upp och ned på papper och ritar runt och sedan formar marängmassan efter det. Strö på resten av den grovhackade mandeln.
  4. Grädda marängen 1 timme. Stäng av värmen och låt marängen stå kvar i ugnen minst 1 timme till med stängd ugnslucka.
  5. Jordgubbsgrädde: Mixa hälften av jordgubbarna och pressa genom en sil. Blanda saften med 2 msk florsocker. Sikta ned resten av florsockret i grädden och vispa fluffigt. Blanda ned hälften av jordgubbssåsen i grädden, litet "slarvigt".
  6. Bred hälften av jordgubbsgrädden på ena marängbotten. Lägg på den andra och toppa med resten av grädden. Halvera resten av jordgubbarna och dekorera tårtan med dem. Sikta över litet florsocker och servera tårtan nygjord ihop med resterande jordgubbssås.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.