En lakritssmakande brylé med söta fikon. Mmm..
Instruktioner
- Fikon:
Klipp bort den hårda kvisten på fikonen. Koka socker och 2 dl vatten till en ljus karamell, rör inte under kokningen. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt 3 dl vatten. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka ytterligare i ett par minuter.
Lägg i fikon och kaffebönor och sjud i 5-8 minuter, beroende på hur mogna fikonen är. Häll på rommen och låt fikonen svalna i lagen.
- Brylé:
Vispa äggulor och socker fluffigt. Koka upp grädden och mjölken med vaniljstången delad och urskrapad. Rör ner lakritsen i den varma gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggsmeten. Sila och skumma av smeten i en finmaskig sil. Kyl ner och låt gärna smeten mogna i kylen över natten.
- Häll upp smeten i portionsformar och grädda mitt i ugnen i vattenbad i 130 grader ca 40-50 minuter eller i 100 grader utan vattenbad i ca 35-40 minuter.
- Låt bryléerna svalna och ställ in dem i kylen tills det är dags att servera. Strö över råsocker och bränn av bryléerna med en gasolbrännare eller sätt in dem högst upp i ugnen på 250 grader grill några minuter tills sockret börjar smälta.
- Servera bryléerna med fikonen.
Publicerat den
4 december 2009
Liknande recept
Skriv kommentar