Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lakritsbrylé med kaffekaramellkokta fikon

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

En lakritssmakande brylé med söta fikon. Mmm..

Ingredienser

Instruktioner

  1. Fikon: Klipp bort den hårda kvisten på fikonen. Koka socker och 2 dl vatten till en ljus karamell, rör inte under kokningen. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt 3 dl vatten. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och koka ytterligare i ett par minuter. Lägg i fikon och kaffebönor och sjud i 5-8 minuter, beroende på hur mogna fikonen är. Häll på rommen och låt fikonen svalna i lagen.
  2. Brylé: Vispa äggulor och socker fluffigt. Koka upp grädden och mjölken med vaniljstången delad och urskrapad. Rör ner lakritsen i den varma gräddmjölken. Häll gräddmjölken över äggsmeten. Sila och skumma av smeten i en finmaskig sil. Kyl ner och låt gärna smeten mogna i kylen över natten.
  3. Häll upp smeten i portionsformar och grädda mitt i ugnen i vattenbad i 130 grader ca 40-50 minuter eller i 100 grader utan vattenbad i ca 35-40 minuter.
  4. Låt bryléerna svalna och ställ in dem i kylen tills det är dags att servera. Strö över råsocker och bränn av bryléerna med en gasolbrännare eller sätt in dem högst upp i ugnen på 250 grader grill några minuter tills sockret börjar smälta.
  5. Servera bryléerna med fikonen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.