Skär aubergine och zucchini i knappt cm-tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i klyftor. Skala och skär löken i klyftor.
Pensla grönsakerna lätt med olja och grilla dem 3–4 minuter på varje sida. Lägg i en skål.
Vispa ihop 3/4 dl olja, citronskal och juice med timjan. Häll det över de ännu varma grönsakerna. Vänd runt och krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar.
Skala och riv vitlöken. Grilla kotletterna ca 3 minuter på varje sida.
Blanda riven vitlök med 1/2 dl olja. Pensla kotletterna med oljan mot slutet. Krydda med salt och peppar. Servera med grönsakerna och gärna den rostade vitlökscrèmen.
Vilökscréme:
Sätt ugnen på 200°C. Dela 1 hel vitlök med skal på »längden» (horisontellt). Lägg med snittytorna upp i en liten ugnsform. Ringla över 2 tsk olja.
Tillaga i ugn ca 35 minuter, tills vitlöken är mjuk inuti. Täck med folie om den börjar bli bränd. Låt svalna. Kläm ut innehållet ur vitlöken och hacka det lätt. Lägg det i en skål. Hacka sardellfiléer och blanda i. Rör i crème fraiche. Smaka av med 1 tsk flingsalt och 1 krm socker.