Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lammracks och rotfrukter med lökmousse och örtsky

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Lyxig bjudmat. Räkna med tre lamracksben var.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja att marinera köttet smeta in alla ingredienser på köttet och lägg allt i dubbla påsar och ställ i kylen, minst två timmar men gärna längre. (Marinaden är för sex stycken ribbs.)
  2. Skär upp scharlottenlök tunt i halvcirklar. Låt dem bli mjuka i smör under svag värme. När de är genomskinliga så häller du på resten av ingredienserna till lökkrämen. Låt puttra på den svagaste värmen i ca två timmar. Vätskan skall koka in till en brun sörja. Rör lite då och då och se till att det inte bränner fast. Häll på pyttelite mer vätska eller lite smör om det ser torrt ut.
  3. Skär upp rotgrönsaker i stavar och lägg i långpanna av metall med en klick smör och krydda med vitlök salt och peppar samt lite strödd färsk timjan. Om det finns vitt vin i köket så häll i ett glas. Ställ åt sidan.
  4. Ta fram köttet och bryn det på alla sidorna och lägg det ovanpå rotgrönsakerna. Sätt i en köttermometer och ställ in i ugn 175 grader i ca 20 min tills köttet mäter 50-60 grader. 50 grader är rare och 60 grader är medium rare.
  5. Ta ur köttet och linda in det i mkt folie och låt stå tills rotgrönsakerna är klara, ca 10-20 min till beroende på hur tjockt du skurit dem. Det är viktigt att köttet inte är över 60 grader då det kommer bli torrt annars när det får stå och dra sig.
  6. Blanda till fetaostkrämen och ställ in i kylen. När rotfrukterna är klara så plocka ur dem ur långpannan, och lägg i folie. Häll inte av stekskyn. Öppna köttet ur sin folie och häll den köttsaft som nu finns i folien ner i långpannan med stekskyn som är sparad. Wrappa in köttet i folie igen.
  7. Ställ långpannan på någon varm platta och tillsätt buljongtärning och vatten och lått koka upp. Krydda med hackad timjan, persilja och ifall det behövs mer pressad vitlök och lägg i mer smör. Peppra. Häll skyn i en mixer och mixa tills skyn är slät.
  8. Då köttet och potatisen inte får kallna måste detta moment gå snabbt. Se till att allt annat som dukning etc är klart.
  9. Skär upp ribbsen mellan benen och servera ca tre ribbs var med rotfrukter, lökkräm, fetaostkräm och droppa sky över köttet samt rotfrukterna.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.