Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ljus Fiskfond

 
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Ljus fiskfond blir bäst om du använder skrov från plattfisk, men även ben från torsk eller annan vitfisk går bra. Undvik däremot lax och makrill, som inte ger lika mustig smak. Ljus fiskfond är en god grund för såser och soppor.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ansa fiskskroven och ta bort gälarna. Skölj noga i rinnande vatten. Skala löken och skölj purjolöken. Hacka löken grovt och skär purjolöken i bitar. Häll det kalla vattnet i en rymlig kastrull och sätt den på plattan. Lägg i fiskbenen och tillsätt grönsaker och kryddor. Koka upp och skumma väl. Låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. Ta av kastrullen från spisen och låt koket dra i 5 minuter. Sila. Reducera (koncentrera) fonden tills ca 1/4 återstår. Låt den svalna.
  2. Ett tips på en god sås är att ta lite utav fonden och lägg i en kastrull, sen tillsätter du ca 50 g smör eller mer och lite citronsaft. Då får du en jättegod sås som du kan ha till fisken!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.