Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Marängpaj med hasselnötter och citron

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Botten, fyllning och tak! Bli inte avskräckt, pajen är ändå lätt att lyckas med. Bjud den med skivade jordgubbar eller låt hallon få bli ett gott sällskap. Ur Allt om Mat Sommarspecial 2006.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Botten: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna. Mal, mixa eller krossa nötterna i mortel och blanda dem med mjöl, socker, florsocker och bakpulver. Tillsätt smör och äggulor.
  2. Tryck ut degen i botten och på kanterna i en form, ca 24 cm med löstagbar kant. Ställ den i kylen 20 minuter. Grädda därefter 8-10 minuter mitt i ugnen.
  3. Fyllning: Smält smöret och låt det svalna. Knäck äggen i en skål, sikta ned florsocker och vaniljsocker och vispa samman helt lätt. Skölj citronen, riv av skalet och pressa ur saften. Blanda ned detta i äggsmeten tillsammans med smör och potatismjöl. Häll fyllningen i pajskalet och grädda vidare 10 minuter. Ta ut pajen och sänk ugnsvärmen till 150°.
  4. Marängtak: Kolla att ugnen står på 150°. Vispa vitorna i ren och torr skål på full hastighet med elvisp ca 3 minuter till fast skum. Vänd ned sockret i smeten och fortsätt vispa ett par minuter tills smeten är blank och fast.
  5. Klicka snabbt marängsmeten över pajen och grädda vidare 15-20 minuter tills marängen fått litet färg.
  6. Låt pajen svalna före servering och bjud den då gärna med färska hallon eller jordgubbar.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.