Mazariner är en klassiker, här i en liten ny tappning.
Instruktioner
- Mördeg:
Lägg mjöl, socker och smöret i mindre bitar i en matberedare eller bunke. Blanda till en smulig massa. Vispa upp hela ägget, tillsätt hälften (spara resten till fyllningen) och arbeta snabbt ihop degen. Gör en platt kaka av degen och linda den i plastfolie. Lägg i kylskåp ca 20 minuter.
- Smörj formarna med lite smör.
- Fyllning:
Riv mandelmassan och lägg i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och blanda med mandelmassan till en klumpfri massa (vispa inte). Rör i lite av taget av äggen. Det är viktigt att mazarinmassan inte överarbetas eller vispas, då kommer den att stiga i ugnen och sedan sjunka ihop när den svalnat. Riv skalet fint av citronen, mortla kardemumman och vänd ner. Lägg fyllningen i en spritspåse.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela degen i ca 15 lika stora bitar och tryck ut den jämnt i formarna. Jämna eventuellt till kanten upptill med en kniv. Ställ formarna på en plåt. Fyll formarna med mazarinmassa ca 3/4 (inte ända upp till kanten). Skär fikonen i klyftor och fördela i formarna.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Låt dem stå på plåten ca 5 minuter innan de stjälps upp.
Publicerat den
11 december 2016
Liknande recept
Skriv kommentar