Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Moules marinières ( Musslor i gryta )

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Då jag varit en del i Belgien och då framför allt i Bruxelles så har jag fått prova musslor av alla de slag. Jag och gumman går mer än gärna till Akkurat på Hornsgatan i Stockholm och äter deras förstklassiga musslor. Det näst bästa är att tillaga dom själv! Här finns naturligtvis mycket utrymme för improvisation.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Finhacka vitlöken och den urkärnade chilin. Fräs lätt i en rejäl klick smör och häll över i en stor gryta
  2. Skiva purjon tunt. Fräs purjon mjuk i en rejäl klick smör och häll över i den stora grytan.
  3. Lägg buljongtärningarna i stora grytan och häll över ca: 1,5 liter vatten (eller hälften vin hälften vatten). låt det koka upp för att sedan stå och småputtra och gosa till sig i sisådär en halvtimme. Smaka av och fyll på med vatten tills du tycker att det är lagom starkt.
  4. Medans grytan gosar till sig så fixar du potatisen (skall helst vara friterad i stekpannan) men det går bra med klyftpotatis i ugnen också.
  5. Sno ihop en aioli eller bara lite majonnäs i en sås skål. Passa även på att provsmaka vinet nu! Här sitter det fint med en smörig och nötig vit ConCannon. Musslorna kommer att smaka så mycket att det inte är värt att ta fram en Sancerre eller ett Cablis som jag normalt sett skulle rekommendera till musslor, då dom inte kommer till sin rätta här. Concannon är också helt perfekt till stekt fisk gärna panerad.) Självklart måste du kolla att musslorna lever och är fina. Detta görs enklast genom att kontrollera att dom är helt stängda (när man knackar på dom så låter det som att knacka på en sten) eller om dom är öppna, se till att dom stänger sig när du knackar på dom.
  6. Lägg i musslorna och tigerräkorna i grytan. Låt koka tills musslorna har öppnat sig helt och räkorna fått en fin röd färg. Det tar bara några få minuter.
  7. Servera bums i en djup tallrik med friterad potatis, aioli eller majonnäs på sidan och en baguettebit att ta upp den goda såsen med.
  8. Skulle det mot förmodan vara någon mussla som inte öppnat sig så skall den inte ätas.
  9. Smaklig Spis

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.