Det platta, droppformade vita brödet, serveras till måltiderna över hela Indien.
Egentligen ska det gräddas i lerugn, tandoori, men resultatet blir fint även i en vanlig ugn.
Instruktioner
- Lägg mjölet i en skål. Ljumma mjölken. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och ½ dl av mjölken.
- Häll blandningen över mjölet och blanda med händerna. Häll i mjölken lite i taget och börja knåda. Fortsätt tills det blir en mjuk deg som är lätt att arbeta. Knåda tills den känns smidig och inte kladdar.
- Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca 2 ½ timme. Sätt ugnen på grill och högsta värme. Pensla tre bakplåtar tunt med olja.
- Knåda degen ett par minuter och dela den i 6 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka, 25-30 cm lång och 12-15 cm bred. Lägg två kakor på varje plåt. Låt kakorna jäsa 20 minuter under duk.
- Pensla kakorna snabbt med lite vatten och strö eventuellt på vallmofrön. Sätt in plåtarna en i taget högt upp i ugnen och grädda kakorna 2-3 minuter på varje sida, tills de fått bruna fläckar.
- Passar till nästan alla indiska rätter.
Receptet är hämtat ur Indiska kokboken, som endast säljs på Indiska magasinet.
Publicerat den
5 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar