Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oxfilé Provençale

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Köksmästaren Julius Carlsson komponerade denna helsvenska rätt under sin tid på Stockholmskrogen Cecil. Men det blev restaurang Cattelin i Gamla stan som gjorde den till sitt paradnummer under 1970-talet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 200°.
  2. Skala och skär den råa potatisen i tunna skivor. Salta och peppra potatisen och stek den i het olja. Vänd den då och då så att skivorna byter plats och får en jämn brun färg. Stek dem bara nästan färdiga. Lägg ett lock över och låt potatisen stå och dra ugnen, ca 200°.
  3. Krydda oxfilén runt om med peppar. Helstek den men bara så länge att den fortfarande är röd inuti. Salta. Låt den vila några minuter innan den skärs upp.
  4. Ta ut potatisen ur ugnen och öka ugnsvärmen till 250°.
  5. Lägg den stekta potatisen i bottnen på ett ugnssäkert fat.
  6. Skär oxfilén i ganska tjocka skivor och lägg ovanpå potatisen.
  7. Klicka vitlökssmör över och ställ in det hela ett par minuter i den nu heta ugnen så att smöret smälter något.
  8. Strö över hackad persilja och servera genast.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.